Kaupallinen yhteistyö Saksan viinitiedotus kanssa
Saksan Riesling & Co -Viikot
Tänäkin vuonna kevään kunniaksi Saksan viinitiedotus järjestää jo 12. kertaa suositun ravintolatapahtuman Riesling & Co -Viikot. Mukana olevia huippuravintoloita Suomessa on vuodesta toiseen enemmän ja enemmän, kuten myös kaupunkeja, joissa on mahdollista itsekin osallistua tähän ihanaan tapahtumaan. Esimerkiksi viime vuonna tapahtumaan osallistui 14 kaupunkia ja tänä vuonna jo 20, sekä noin 70 huippuravintolaa.
Tämä on tapahtuma, jota ei pitäisi ohittaa. Jos sinun paikkakunnalla ei ole tarjontaa, kannattaa lähteä tapahtumaa kohti. Sinulla on hyvin aikaa, sillä Riesling & Co -Viikot kestävät vähintään 9.-22.5.2022, mutta moni ravintola toteuttaa kuitenkin viikot koko toukokuun ajan ja toiset sitäkin pidempään.
Ravintola Wolkoff ja Saksan Riesling & Co -Viikot
Ensimmäinen tapahtumapäivä sattui olemaan minun vapaapäivä töistä, joten suunta oli selvä: Lappeenranta ja huippu Wolkoff!
Aurinkoisena päivänä Ravintoal Wolkoff näytti ulkoa paljon erilaisemmalta kuin mitä muistiini jäi viime vierailukerralla pimeässä lokakuussa, jolloin ihastuimme mahtavaan ruokaan ja upeaan valikoimaan Saksan viinejä ja tunnelmalliseen Wolkoffin sisustukseen.
Nyt tässä vierailussa Wolkoffissa vuorossa oli lempparini Riesling ja mielenkiinnolla odotin, mitä taitava Wolkoffin keittiömestari on loihtinut tällä kertaa.
Mahtava ruoka ja annoksiin huolellisesti valikoidut viinit olivat juuri sitä, mitä onnistunut illallinen vaati. Taas kerran oli aivan upeasti toteuttu Wolkoffin ruokailukokonaisuus, jossa rohkeasti yhdistetyt maut ja tekniikat. Ruoan pariksi huolellisesti valikoidut viinit täyttivät kokonaisuuden mainiosti.
Upea keväinen menu Wolkoffissa
Neljän ruokalajin menu
- Siikatartar täytteisiä retikkaravioleja, kumkvattikastiketta ja kurkkuvettä
- Carpacciota savustetusta peurasta, mukulaselleriterriiniä ja hasselpähkinämajoneesia
- Bouillabaisse ala Wolkoff
- Raparperia kahdella tapaa, hunajakennoa ja viinivaahtoa
Illallinen aloitettiin siikatartarilla täytettyilla ravioleilla, joiden päällä oli kurkkugeeliä ja kirjolohen mätiä. Annoksen pohjalla oli tilliöljyllä maustettua kumkvattikastiketta, mikä toi annokseen kirpeyttä ja makubalanssia.
Sen kanssa maistui tavallista makeampi Weingut Scheuermann Riesling Feinherb 2020. Odottamattomasta makeudesta huolimatta, tämä puolikuiva, jälkimakuna päärynäinen viini nousi todella korkealle minun suosikkilistalla.
Toinen alkupala oli ihastuttava porocarpaccio yhdistetty mukulasellerinterriinillä ja kruunattu hasselpähkinämajoneesilla.
Riista sai parikseen punaviinin, Dautel Trollinger Trocken 2018, tehty Württembergin alueelta myöhäislajikkeesta Trollinger. Raikkaus ja hedelmäisyys ovat avainsanoja tähän viiniin, mikä on muutenkin Rieslingin ominaisuus.
Pääruuaksi meillä oli ihastuttava Bouillabaisse ala Wolkoff. “Ala Wolkoff” nimeen oli kitketty koko annoksen salaisuus ja “omin sanoin” toteutettu Ranskan keittiön klassikon nimikkoannos. Vihannesraguun pedillä makasi upeasti ja rapeaksi paistettu Saimaan kuha, joka sai seurakseen sinisimpukoita. Koko annos oli tyylikkäästi “uitettuu” mahtavassa, umamisessa hummerikastikkeessa, jossa oli loraus persiljaöljyä antoi lisämakua.
Kuulun ihmisiin, jotka viinien seuraksi kaipaavat jotain makeaa, siksi minun juustotarjottimella löytyy aina jotain makeaakin. Näin luonnollisesti jälkiruokaviinit ovat minun suosikkeja, varsinkin jos ovat raikkaita ja pirtsakkaita, kuten tämä ihana Auslese -tyylin jälkiruokaviini, jossa luontaisesti raikas Riesling on mainiosti säilyttänyt raikkautensa.
Jälkiruuaksi tarjottu kirpeän raikas raparperi kompotti hunajakennolla, raparperisorbetti ja viinivaahto olivat täydellinen illallisen päätös. Sen kanssa tarjottu Mosel alueelta tullut Schmitges Treppchen Riesling Auslese 2017 oli täydellinen valinta.
Mikäli liikut Itä-Suomessa, sinun on ehdottomasti tarkistettava Wolkoffin antoisat ruoka- ja viinilistat. Saksan Riesling & Co -viikot ovat paras aikataulu siihen.
Ja mitä lisäksi! Wolkoff järjestää näinä päivinä myös viinitastingit:
PE 13.5. RIESLING -TASTING BY MIKA HUOVINEN KLO 18.30
ja
KE 25.5. RIESLING -TASTING BY TUOMO PUHAKAINEN KLO 18.30
Olisiko toinen näistä juuri sopiva sinulle? Varaa paikkasi tästä:
info@wolkoff.fi
Ja muista katsoa kaikkien osallistuvien kaupunkien valikoima tästä!
Kannattaa tulla kauempaakin!
Kiitos ihanalle tyttärelleni seurasta ja valokuvista |
VIINIT
Weingut Scheuermann Riesling Feinherb 2020
Tuoksu ja maku: Tuoksu antaa runsaasti päärynän sekä syysomenan aromeita. Puolikuiva viini on ehdottoman raikas ja monimuotoinen kitalaella. Runsas hapokkuus antaa upean tasapainon viinin hedelmäisyyden vierelle.
Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet poimitaan tarhoilta, missä maaperä koostuu hiekka-, sekä lössikivestä. Tarhat ovat iältään noin 15-20 vuotta. Alkoholikäymisen jälkeen viiniä kypsytellään muutama kuukausi terästankeissa. Viinissä on jäännössokeria n. 13 grammaa.
Ruokasuositus: Viini on hyvin monipuolinen kala- ja äyriäisruokien vierellä. Kokeile myös maustettujen ruokien, esimerkiksi Aasian herkkujen kanssa.
lähde: soil
Dautel Trollinger Trocken 2018 Wurttemberg
Weingut Dautel sijaitsee Württembergin alueen sydämessä, vanhassa viinikaupungissa nimeltä Bönnigheim. Suvussa on viljelty viiniä jo vuodesta 1510 lähtien. 1970-luvun lopulla isäntä Ernst Dautel alkoi panostaa laatuun, laatuun ja vielä kerran laatuun. Hän jätti osuuskuntatoiminnan, vaikka isänsä oli sen perustajajäseniä. Deutsches Barrique Forum puolestaan on Ernstin käsialaa, samoin kuin VDP- jäsenyys. Hänellä on kyky katsoa tulevaan, tästä hyvänä esimerkkinä tuollaisten viinilakien vastaiset Chardonnay-istutuksensa.
Ernst Dautelin poika Christian auttoi tilan töissä jo pikkupoikana. Hän leikkasi köynnöksiä Sonnenberg- tarhalla, kun alhaalla solassa muut pitivät hauskaa huvipuistossa! Omien sanojensa mukaan hänestä ei todellakaan pitänyt tulla viinintekijää. Vannomatta toki paras ja Christian kävikin saman yliopiston kuin isänsä aikoinaan, Geisenheimin. Jo ennen tätä Dautelin viinit myivät Saksassa magneetin lailla.
Christian oli onnekas ja pääsi oppiin loistaville tiloille ympäri maailmaa. Hänen myötään tilan viinien vienti on kasvanut räjähdysmäisesti. 11 hehtaarin kokoinen luomutila siirtyi Christianin omistukseen kesällä 2014. Ernst Dautel ei kuitenkaan siirtynyt viettämään eläkepäiviä. Työt tilalla, ja etenkin tarhoilla, jatkuvat kuten aiemminkin. Jos jylhän Besigheimer Wurmberg -terassitarhan vanha kivimuuri rapisee huonon sään vuoksi, lähtee Ernst ketterästi korjauspuuhiin.
Lajikkeet: Riesling 24 %, Spätburgunder 18 %, Lemberger 16 %, Weissburgunder 12 %, Chardonnay 6 %, Trollinger 4 % , muita lajikkeita (Samtrot, Cabernet Sauvignon, Merlot...)
Tärkeimmät palstat: Bönnigheimer Sonnenberg, Besigheimer Wurmberg ja Cleebronner Michaelsberg
Vuosituotanto 75.000 – 80.000 pulloa
Huomioitavaa: Kunniamaininta Ernst Dautelille elämäntyöstä / Eichelmann 2016
lahde:winetemple
Schmitges Treppchen Riesling Auslese 2017
Täyteläisen kullankeltainen väri. Tuoksu huumaavan aromikas, silti nuori ja tuore, yrttinen, hunajamelonia, sitruksia, ruohoa ja kypsää hedelmää. Maku tasapainoisen makea, öljymäinen, täyteläinen, pyöreä ja runsas, upean raikasta makeaa hedelmäisyyttä, hunajamelonia ja yrttisyyttä. Pitkä jälkimaku, loistava juusto- ja jälkiruokaviini, joka ikääntyy myös kauniisti. Jäännössokeri: 95 g/l, hapot 9,5 g/l. Alkoholi: 7,0 %. Rypäleet: Riesling 100 %.
Andreas Schmitgesin viinitilalla Erdenissä, Moselin laaksossa, on sukutilan pitkät perinteet ja menestyksekäs historia. Se mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1744, joskin vuosisatojen kuluessa viinitarhat ovat usein muuttuneet kokonsa, muotonsa ja perhesiteidensä kautta.
Vuonna 1990 nykyinen omistaja Andreas Schmitges, otti tilan vetovastuun, yhdessä vaimonsa Waltraudin ja kahden poikansa kanssa. Näinä vuosina he ovat työskennelleet kovasti ja saaneet kunnioitettavan, maailmanlaajuisen asiakaskunnan. Tilan viinien nykyilme on pitkän, kunnianhimoisen projektin tulos ja se on vaatinut innovatiivista ajattelua, investointeja uusimpaan teknologiaan, suvun perinteiden mukaisen ajattelun viinin tekemiseen, erinomaisen viinitarhojen sijainnin ja suotuisat sääolosuhteet. Schmitges viljelee pääasiassa klassisia lajikkeita, tarhojen jakautuessa Rieslingin (82 %), Rivanerin (15 %) ja Pinot Blancin (3 %) kesken. Osa köynnöksistä on vielä alkuperäisistä juurakoista. Viininvalmistuksessa Schmitges yhdistää perinteitä ja modernia tekniikkaa. Juuri korjatut viinirypäleet lepäävät mehun kanssa kuorikontaktissa 12–48 tuntia hapettomassa tilassa. Tämän jälkeen puristus tapahtuu hellävaroin pneumaattisesti. Tämä takaa maksimaalisen määrän uutteita viiniin ja mahdollisimman vähäisen määrän karvaiden makuaineiden irtoamista rypäleistä. Noin 24 tuntia myöhemmin mehu erotetaan sedimentistä. Kylmäkäyminen alkaa terästankeissa noin kahden päivän jälkeen 8 ° – 14 °C-lämpötilassa, makeat viinit alemmissa lämpötiloissa. Tämä takaa maksimaalisen hedelmäisyyden ja tuoreuden viinille. Kypsyminen jatkuu ruostumattomassa teräksessä hapettomassa tilassa, säilyttäen näin maksimaaliset aromit.
lahde: viinitukku
Ei kommentteja